РФ захопила близько 500 частот українських мовників після окупації Криму та частини Донбасу, - Нацрада

Член Нацради Валентин Коваль заявив, що одним із перших кроків, до яких вдалися окупанти, стало переналаштування телевізійних і радіоприймачів

Про це член Національної ради Валентин Коваль сказав на щорічній нараді Організації з безпеки і співробітництва в Європі, що проходить в Варшаві, передає пресслужба регулятора.

Порушуючи тему забезпечення прав людини і основних свобод, Валентин Коваль акцентував увагу на питанні доступу до різноманітних джерел та достовірної інформації у жителів Донеччини, Луганщини і Криму – територій, які нині не є підконтрольними українському урядові. Він нагадав, що одним із перших кроків, до яких вдалися окупанти, стало переналаштування телевізійних і радіоприймачів. 

"І на частоті місцевої компанії почали мовити … ні не "Євроньюз", не "Бі-бі-сі", не "CNN". В ефірі з’явився телеканал "Россия-24". За кілька днів усі українські телеканали, які мовили із найвищої вишки в регіоні, що в Донецьку, були замінені на канали з Російської Федерації. Це відбувалося так само, як і два місяці до того – у лютому – березні 2014 року в Криму", – сказав він.

Компанії, які нині працюють на тимчасово окупованих територіях, є непідконтрольними Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, тож говорити про дотримання ними журналістських стандартів і основних свобод неможливо.

"Ми можемо лише констатувати, що українські громадяни, які проживають у Криму і на сході України, позбавлені права на вільний доступ до інформації і не можуть знайомитися з позицією української держави і думкою своїх співгромадян у непрепарованому вигляді ось уже 5 років",– підсумував Валентин Коваль.

Загалом Російською Федерацією було захоплено й нині неправомірно використовуються 503 частотні присвоєння. Мало того, йдеться про 503 передавачі й сотні антен, які були власністю державних і приватних українських мовників. Також на сході України було захоплено й перекомутовано близько 50 телевізійних і 20 радіопередавальних станцій, з яких мовлення велося на території Донецької і Луганської областей.