Питанням санкцій у Єврокомісії тепер займатиметься єврокомісар з економіки

У новій Єврокомісії змінили структуру та повноваження окремих органів: питаннями санкцій опікуватимуться фінансові структури, а не санкційна служба

Про це повідомляє "Європейська правда".

Санкційну службу (Unit FPI.5) виведуть з-під контролю служби зовнішньополітичних інструментів ЄС, що підкоряється верховному представникові ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Її повноваження передадуть єврокомісару з питань економіки, латвійцю Валдісу Домбровскісу. Він стане віцепрезидентом нової Єврокомісії, яка запрацює з листопада, а також відповідатиме за економіку, фінансові послуги та соціальний діалог.

Відомство Домбровскіса опікуватиметься як питаннями застосування санкцій Євросоюзу щодо третіх країн, так і санкціями проти ЄС з боку іноземних держав.

"Мета - гарантувати більш надійніший захист від екстериторіальних санкцій, зробити фінансовий сектор ЄС більш стійким і налагодити виконання санкцій належним чином, використовуючи інструменти у фінансовому секторі", - сказала прессекретар Єврокомісії Міна Андреєва. 

За її словами, "санкції продовжать залишатися одним з головних інструментів зовнішньої політики".

За словами Андреєвої, нововведення допоможуть Євросоюзу привести власні санкційні механізми у відповідність до стандартів, що діють у багатьох європейських країнах.

Структури під керівництвом Домбровскіса також отримали повноваження на боротьбу з фінансовими злочинами, зокрема з відмиванням грошей. Раніше вони були закріплені за юридичними структурами Єврокомісії, зокрема за Генеральним управлінням юстиції.