Уряд затвердив нову модель поділу Нафтогазу

Кабінет міністрів України затвердив нову модель виділення з підпорядкування Нафтогазу газотранспортної системи. Цей крок був необхідний для укладання договору на транзит газу

Про це повідомила прес-служба прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

“Нарешті ми відокремили транспортування природного газу від його видобування та постачання. Це те, чого не могли зробити протягом останніх трьох років. Ми створили незалежного оператора у повній відповідності до вимог європейського законодавства”, - пояснив Гончарук.

“Анбандлінг відкриє можливість для залучення інвестицій в українську ГТС”, - зазначив він.

Повноваження з управління 100% корпоративними правами держави АТ”Магістральні газопроводи” уряд має намір передати до Міністерства фінансів.

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель під час прес-конференції, присвяченій підсумкам засідання уряду зазначив:

“Можу констатувати: так, ми ухвалили необхідні рішення для того, щоб забезпечити відокремлення газотранспортної системи та підписання договору відповідно до вимог європейського законодавства”, - повідомив Оржель.

  • Зазначимо, анбандлінг - вимога ЄС у межах Третього енергетичного пакету, яка передбачає, що одна і та сама компанія не може одночасно видобувати, транспортувати і продавати газ.
  • Модель анбандлінгу була одним з найбільших протирічь між урядом Володимира Гройсмана та "Нафтогазу". В уряді наполягали на моделі ownership unbundling (OU), а НАК - на моделі ISO (Independent System Operator).