НАБУ відкрило 3 справи проти голови Нацбанку Смолія за "недостовірну інформацію" в декларації

Національне антикорупційне бюро відкрило три провадження за фактом декларування недостовірної інформації головою Нацбанку Яковом Смолієм

Про це керівник пресслужби НАЗК Олександр Свириденко сказав у коментарі "Українській правді".

"Зареєстровані три провадження. Вони відкриті на підставі обґрунтованих висновків НАЗК, які ми надіслали до НАБУ. Вони стосуються недостовірного декларування. Наразі слідчі НАБУ запросили додаткові відомості, які стосуються декларацій, і станом на сьогодні вже отримали від НАЗК доступ до декларацій Смолія", - пояснив Свириденко.

Сам Смолій в інтерв’ю The Page розповів, які саме порушення у його деклараціях виявило НАБУ.

"У висновку йдеться, що наявності конфлікту інтересів не встановлено, а правові підстави для встановлення ознак незаконного збагачення відсутні. При цьому мені дозволено внести необхідні зміни", - повідомив Смолій.

Усього у НАЗК до Смолія є чотири зауваження.

Наприклад, агентство врахувало як "недостовірну інформацію" вказану ним вартість нерухомості, яка йому належить.

Зокрема Смолій вказав, що володіє 8,08% об'єкту нерухомості у Черкасах. При цьому у графі "вартість" він зазначив повну ціну цього об'єкту - близько 3 млн грн.

"НАЗК розцінило це як порушення: треба було вказати вартість лише тієї частки, яка належить мені, тобто 242 тис. грн, - розповідає він. - Тобто я не не задекларував, а навпаки - вказав більше. Вся ця різниця була визнана як "недостовірне надання інформації".

Ще одне зауваження стосується доходів та коштів на рахунках голови НБУ. Так, НАЗК знайшло відхилення по рахункам "на 0,02 долара, на 4,32 євро та на 73 долара" при тому, що загалом Смолій задекларував досить значні суми (наприклад 3 млн доларів в Укрексімбанку) відповідно до інформації, яку йому надали самі банки.

Також у НАЗК є зауваження щодо землі, якою володіє Смолій.

"Якість нашого земельного кадастру залишає бажати кращого. У ньому за мною досі враховуються земельні ділянки, які мені вже давно не належать, які я продав. Але інформація в кадастрі чомусь залишилася", - пояснив Смолій.