Цей день в історії: у Києві відбувся з'їзд поневолених Росією народів

21-28 вересня 1917 року у Києві відбувся скликаний за ініціативою української сторони з'їзд народів Росії. В ухвалених ним постановах насамперед йшлося про потребу федеративного устрою Росії, необхідність надання національно-персональної автономії представникам тих національностей, які "не мали ніде свого краю", про крайові та загальнодержавну мови

З метою розробки та впровадження завдань національного та крайового автономно-федеративного будівництва було створено новий орган - Раду народів під головуванням Михайла Грушевського, розповідає Еспресо.TV з посиланням на просвітницький проект JNSM.

За думкою членів створеної у липні комісії УЦР участь у з'їзді мали прийняти "фіни, поляки, ести, латиші, литовці, білоруси, грузини, вірмени, калмики, башкири, сарти, гірські народи Кавказу, сибірські народи, туркмени, євреї, киргизи, молдавани, кілька мусульманських народностей, від кожного козачого війська, декотрі партії, області і партійні групи великоросів (донці, сибіряки) і другі". Натомість представництво виявилося вужчим. Як зазначалося у газеті "Нова Рада", у роботі з'їзду взяли участь 84 особи, причому "по національностям делегати поділялися так" (далі йшов перелік з вказівкою не лише на кількість представників від кожної національності, а і їхньої партійної приналежності) - 8 українців, 7 білорусів, 2 грузинів, 4 естонців, 11 євреїв, 9 козаків, 9 латишів, 9 литовців, 6 молдаван, 3 росіянина (від загальноросійських есерів, причому лише один з них великорос), 10 татар (зокрема, провідники кримськотатарського руху Челебі Челебієв та Джафер Сейдамет), 5 тюрків ("сюди входять представники закавказьких та закаспійських мусульман").

З метою розробки та впровадження в життя завдань національного та крайового автономно-федеративного будівництва було створено новий орган - Раду народів. Її перше засідання відбулося 29 вересня, і тоді ж було обрано тимчасову президію, головою якої став Грушевський.

Серед переліку національностей, які взяли участь у з'їзді, було "козацтво", представлене не за партійною ознакою, а представниками козачих військ - Терського, Донського (три представника) Амурського, Кубанського (відзначалося, що то був українець), Уральського, Забайкальського, Оренбурзького.

Інші важливі події цього дня:

21 вересня 1709 року - в селі Варниці поблизу Бендер, не в змозі пережити крах свого плану на становлення України як самостійної держави, помер Іван Степанович Мазепа, гетьман Лівобережної України;

21 вересня 1920 року - одразу по залишенню Червоною армією території Східної Галичини, припинила своє існування Галицька СРР (остання з радянських республік, створених за межами колишньої Російської імперії);

21 вересня 1937 року - вийшла друком повість-казка  Джона Толкіна "Гобіт, або Туди і звідти", один з перших творів жанру фентезі. Книга вийшла перекладом багатьма мовами загальним тиражем більше 100 млн примірників. Її продовженням є трилогія "Володар Перстенів". 

Читайте також: Кідрук, Калігула та інші - 5 книг вересня