Верховний суд Британії визнав незаконним рішення Джонсона про призупинення роботи парламенту

Верховний суд Британії 24 вересня ухвалив рішення, фактично визнавши прем'єр-міністра Бориса Джонсона винним в зловживанні владою. На думку суддівської колегії, він неправомірно відправив парламент на довгу перерву

Про це повідомляє BBC.

Верховний суд - конституційний суд Британії - у вівторок оголосив рішення за двома позовами про пророгації, тобто рішення прем'єр-міністра відправити парламент на перерву до 14 жовтня. Суддівська колегія визнала це рішення неправомірним.

Голова Верховного суду Хейл оголосила в залі суду, що уряд не пред'явив жодних розумних обгрунтувань, навіщо йому знадобилося перед самим запланованим виходом країни з Євросоюзу оголошувати пророгацію на п'ять тижнів, коли нормальна тривалість пророгації - кілька днів.

"Рішення порадити Її Величності призупинити парламент було незаконним, оскільки це призвело до порушення чи перешкоджання можливості парламенту виконувати свої конституційні функції без розумного обґрунтування", - заявила президент Верховного суду Бренда Хейл.

"Парламент не був призупинений. Це одностайне рішення всіх 11 суддів", - додала вона. "Саме парламент, зокрема спікер і спікер Палати лордів, вирішують, що робити далі".

Постанова прокладає шлях для законодавців повернутися до парламенту, де Джонсон не має більшості. Це може надати парламентарям, більшість з яких проти виходу без ЄС без угоди, чим погрожував Джонсон, і подальшу можливість перешкодити його стратегії.

Наприкінці серпня уряд Великої Британії попросив королеву Єлизавету II призупинити роботу парламенту, щоб гарантувати безперешкодний Brexit 31 жовтня.

Королева Єлизавета II схвалила прохання уряду призупинити роботу парламенту.

10 вересня парламент Великої Британії офіційно призупинив свою роботу до 14 жовтня.