Гончарук розповів, за яких умов іноземці матимуть право на українську землю

Прем'єр-міністр заявив, що українська земля має купуватися лише українцями, а єдине виключення становлять іноземці, які можуть успадковувати землю у власність

Про це Олексій Гончарук повідомив під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Ми вже представляли попередньо земельну реформу. Мова про те, що мораторій на землю шкодить. Насправді, це інструмент, що обкрадає громадян кожен день, насправді, українець має право володіти і розпоряджатися своєю землею як власністю. І цей законопроект, який ми сьогодні подамо в парламент, лише перший з великого пакету", - сказав голова уряду.

Він зауважив, що загальна логіка проста – українська земля має купуватися українськими громадянами і українськими компаніями. 

"Це безумовний принцип. Єдине виключення в законі – іноземці можуть успадковувати землю у власність. Але він протягом року зобов'язаний цю землю продати. Це прямо написано в законопроєкті", - акцентував Гончарук.

Другий принцип, зазначений в законопроєкті, – ніхто не може в своїх руках зосередити всю землю. 

"Є певні антимонопольні вимоги, які зводяться до того, що в рамках області ніхто не може купити більше, ніж 15% сільськогосподарської землі. Це робиться для того, щоб не утворювались феодали, які володіли би всією землею. Це робиться для того, щоб була конкуренція", - пояснив він.

Прем'єр зазначив, що логіка земельної реформи в тому, що цей мораторій може бути скасований не одразу, бо є низка ризиків, а отже - низка речей, які треба зробити до того, як мораторій буде знятий. 

Орієнтовно, за словами прем'єра, мораторій має бути знятий з 1 жовтня 2020 року.

"За цей рік ми маємо навести лад у земельному кадастрі. Сподіваюсь, що протягом 10 днів ми оберемо сильного менеджера, який наведе там порядок", - сказав він. 

Гончарук також підкреслив на важливості надати українському фермеру доступ до дешевих ресурсів. Йдеться про можливість взяти кредит, якої наразі у фермерів не має.