"Підтримка України є безпрецедентною": ЄС відреагував на критику Трампа і Зеленського

Офіційний Брюссель назвав безпрецедентною підтримку України Євросоюзом у відповідь на критику з боку президентів США та України Дональда Трампа і Володимира Зеленського, висловену в телефонній розмові, що стала відомою широкому загалу

Позицію ЄС висловила речниця Верховного представника ЄС із закордонних справ, віцепрезидента Єврокомісії Федеріки Моґеріні Майя Коціянчич, передає "Радіо Свобода".

"За ці 5 років ми зібрали для України найбільший пакет підтримки в історії Євросоюзу. Будучи переконаним прихильником України і її демократичного шляху, і визнаючи безпрецедентні проблеми, з якими стикається Україна, і безпрецедентні зусилля з проведення реформ після Революції 2014 року, Євросоюз разом із європейськими фінансовими інститутами мобілізував понад 15 млрд євро грантів і позик для підтримки процесу реформ", - йдеться у заяві.

У ЄС наголошують, що вказана сума у понад 15 млрд євро не враховує наданих Україні "численних внесків" від окремих країн-членів ЄС.

"Послідовним меседжем було - чим більше реформ в Україні, тим більше підтримки ЄС. І за останні 5 років в результаті цієї амбітної програми реформ, рішуче підтримуваної і супроводжуваної Євросоюзом, Україна досягла більшого, ніж упродовж двох десятиліть до того", - заявили в ЄС.