Оприлюднено звіт спецслужбовця про розмову Трампа і Зеленського

Комітет із розвідки Палати представників Конгресу США оприлюднив звіт неназваного співробітника, який доповів про можливий тиск із боку президента Дональда Трампа під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським

Текст звіту оприлюднено на сайті Комітету з розвідки Палати представників Конгресу США.

"У межах моїх повноважень я отримав інформацію від чиновників уряду США, що президент США застосував можливості його адміністрації, щоб просити втручання від іноземної країни на виборах 2020 року в США. Це втручання включає, серед іншого, тиск на іноземну країну для розслідування щодо одного з головних внутрішньополітичних суперників президента. Особистий адвокат президента Рудольф Джуліані є центральним фігурантом цих зусиль. Генеральний прокурор Барр, здається, також залучений", - йдеться у звіті.

Співробітник спецслужб уточнив, що обізнані чиновники Білого дому поінформували його, що після обміну люб'язностями президент США скористався можливістю дзвінка, щоб просувати свої особисті інтереси: намагався тиснути на українського лідера, щоб той ужив заходів задля допомоги у переобранні на президентських виборах у 2020 році. Відповідно до даних обізнаних чиновників Білого дому, Трамп тиснув на Зеленського в тому числі щодо ініціювання продовження розслідування дій колишнього віцепрезидента Джозефа Байдена та його сина Хантера Байдена.

Адвокат президента США Руді Джуліані після телефонної розмови Дональда Трампа і Володимира Зеленського зв'язувався з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і главою Служби безпеки України Іваном Бокановим в приватному порядку.

Джуліані їздив до Мадриду для особистої зустрічі з радником Зеленського Андрієм Єрмаком.

"Я також дізнався від кількох посадових осіб США, що, за повідомленнями, приблизно 2 серпня Джуліані відправився в Мадрид, щоб зустрітися з одним з радників президента Зеленського Андрієм Єрмаком. Офіційні представники США охарактеризували цю зустріч, про яку в той час не повідомлялося публічно, як "пряме продовження" розмови президента з Зеленським про "розглянутих ними справи", - йдеться в тексті.

Окрім цього, інформатор довідався від численних американських чиновників, що вищі посадовці Білого дому втручалися, щоб "заблокувати усі записи телефонного дзвінка, особливо офіційної стенограми, яка була зроблена, як це прийнято в ситуаційній кімнаті Білого дому. Цей набір дій підкреслив, що чиновники Білого дому зрозуміли серйозність того, що виявилося під час дзвінка".

"Чиновники Білого дому сказали мені, що юристи Білого дому "доручили" видалити електронну стенограму з комп’ютерної системи, в якій такі стенограми зазвичай зберігаються для узгодження, доопрацювання та розповсюдження серед чиновників на рівні уряду", - йдеться у тексті скарги.

Натомість, за даними інформатора, стенограму завантажили в окрему електронну систему, яка в інших випадках використовується для зберігання та обробки засекреченої інформації будь-якого особливо чутливого характеру.

Один чиновник Білого дому охарактеризував цей вчинок як зловживання цією електронною системою, оскільки дзвінок не містив ніяких чутливих питань з точки зору національної безпеки.