Трамп запропонував Зеленському залишити Луценка на посаді генпрокурора, - інформатор

Президент США Дональд Трамп виступив за те, щоб Юрій Луценко залишився на посаді генпрокурора України, йдеться в скарзі співробітника американської розвідки

У тексті розсекреченої записки вказується, що Трамп у розмові з Володимиром Зеленським похвалив Юрія Луценка, який на той момент очолював Генпрокуратуру, і наголосив на необхідності залишити його на цій посаді.

Співробітник розвідки нагадав про декілька публічних заяв Луценка про розслідування щодо можливих злочинів сина колишнього віце-президента США Джо Байдена в Україні, про ймовірний вплив українських чиновників на вибори США 2016 року і про діяльність тодішнього посла США Марі Йованович в Києві.

Нагадаємо, комітет з розвідки Палати представників США опублікував розсекречену скаргу співробітника американської розвідки на телефонну розмову президента Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

Скарга була розсекречена після публікації Білим домом стенограми цієї бесіди.

Згідно з розшифровкою розмови, Трамп просив Зеленського відновити розслідування щодо компанії Burisma, з якою пов’язаний син Джо Байдена Хантер. Фактів прямого тиску на Зеленського в документі немає.

Після скандалу навколо розмови Трампа із Зеленським спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про запуск процедури імпічменту Дональда Трампа через ймовірний тиск на президента України.