Українська делегація може втратити право присутності у залі ПАРЄ, - ЗМІ

Нова делегація України в ПАРЄ була сформована минулого тижня у Верховній Раді, і відразу було оголошено, що вона не братиме участі в осінній сесії. Водночас представники старої делегації, за звичною для Асамблеї практикою, зберігають право брати участь у роботі сесії

Про це стало відомо з листування між співробітниками секретаріатів ПАРЄ та Верховної Ради, яке є в розпорядженні "Європейської правди".

Однак на адресу нової делегації надійшов лист із роз'ясненнями від секретаріату ПАРЄ, в якому ставляться під сумнів повноваження старої делегації.

Член делегації Олексій Гончаренко також повідомив, що "якщо Україна цього тижня не відправить в ПАРЄ склад нової делегації, то через те, що нова делегація створена, що відображено на сайті ВР, стара делегація об 11.30 ранку 30 вересня втратить свої повноваження, а нова - не набуде. Тобто в України не буде ніякої делегації в ПАРЄ".

Наразі невідомо, чи буде реалізована позиція секретаріату, адже за правилами організації подати список делегації в ПАРЄ потрібно протягом 6 місяців після парламентських виборів. Тобто попередній склад втрачає повноваження 21 січня.

Зазначається, що публікації на сайтах держорганів не мають юридичної ваги.

"У разі, якщо в секретаріаті ПАРЄ здійснять наміри та позбавлять Україну діючої делегації, то депутати все одно зможуть приїхати в ПАРЄ на запрошення колег з інших делегацій, щоправда, в такому випадку українські депутати не зможуть брати участі в роботі комітетів, бути присутніми в залі на пленарній сесії і задавати питання спікерам", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що делегація Верховної ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи офіційно відмовилася брати участь в осінній сесії роботи організації.