За день до відмови від асоціації з ЄС в 2013 році Богдан літав до Росії з Азаровим, - "Схеми"

Чинний голова Офісу президента України Андрій Богдан перебував у складі української урядової делегації на чолі з Миколою Азаровим, яка літала на переговори до Санкт-Петербурга 19-20 листопада 2013 року

Про це повідомляє проект "Схеми: корупція в деталях".

Після повернення делегації з РФ уже наступного дня уряд України різко змінив геополітичний рух на проросійський і зупинивши підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про участь Богдана у візиті до РФ свідчать дані про перетин ним російського кордону, отримані "Схемами" з внутрішньої системи російських прикордонників. Крім того, прізвище Богдана зазначене у робочому документі про склад делегації, надному "Схемам" з Кабінету міністрів у відповідь на запит.

Крім Андрія Богдана, який обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики та радника Миколи Азарова, до складу делегації також входив віце-прем’єр Юрій Бойко, посол України в РФ Володимир Єльченко, кілька міністрів і їхніх заступників. Прем'єр-міністр України Микола Азаров того разу взяв участь у засіданні голів урядів країн СНД, а також окремо зустрівся з російським колегою Дмитром Медведєвим.

Після повернення делегації з Санкт-Петербурга 21 листопада 2013 року український уряд ухвалив "призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом з іншої". Угоду мав бути підписати у Вільнюсі президент Віктор Янукович, який полетів до Литви, але так і не підписав угоду попри протести, які вже розпочалися на майдані Незалежності в Києві.

Журналісти зазначають, що Богдан систематично відмовляється відповідати на запитання про його тодішню позицію щодо зміни геополітичного курсу, а на письмовий запит в Офісі президента "Схемам" відповіли відмовою в інтерв’ю.

При цьому журналісти з'ясували, що вже в розпал протестів на Майдані Микола Азаров нагородив Андрія Богдана почесною грамотою Кабінету міністрів України, клопотання про яку датоване 23 грудня 2013 року - тобто вже після побиття протестувальників "Беркутом".