Міністр культури розповів, як каратиме журналістів за маніпуляції

Бородянський вважає, що за маніпулювання громадською думкою має бути кримінальна відповідальність

Про це міністр культури, молоді та спорту України розповів в інтерв'ю "ВВС News Україна".

"Взагалі я ліберал, але коли справа доходить до наших національних інтересів, ми повинні знаходити баланс між ліберальними цінностями і захистом нашого інформаційного простору. Зараз так часто буває, що люди, прикриваючись свободою слова, відверто маніпулюють суспільною думкою. Я вважаю, що за маніпуляцію потрібно карати", - зазначив Володимир Бородянський.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи має бути карним інструментом ув'язнення, міністр новоствореного міністерства наголосив: "Якщо ви, журналіст дуже поважного видання, взяли кошти у когось за те, що ви будете маніпулювати суспільною думкою, я вважаю, що потрібна кримінальна справа. Це не завжди тюрма, але давайте так: в умовах війни це дуже серйозний злочин".

Він також додав, що окрім цього, є і "м'яка форма". Наприклад, Суспільне телебачення повинно задавати стандарт журналістики. 

"Існування професійних об'єднань, в яких є 20, 30, 40 людей, відносно яких всі розуміють, що це дійсно люди, які не поступалися і не поступаються принципами. І от національна прес-карта, про яку ми говорили, можливо, через них має видаватися", - заявив міністр.

За словами Бородянського, для країни, де йде інформаційна, реальна, гібридна війна, важливо, щоб був "якийсь механізм саморегуляції в суспільстві".

"Це те, що ми повинні вибудовувати разом із журналістським товариством, суспільством. Насамперед, ми повинні визнати, що є така проблема. Ми не можемо закривати очі і робити вигляд, що цього не відбувається: що ботоферми не працюють в Україні, що нема спотворення суспільної думки. Це ж відбувається, чи у когось є ілюзії?", - додав Бородянський.