QR-код замість "пластику": уряд працює над створенням цифрових водійських прав

Віцепрем'єр з питань цифрової трансформації заявив, що скоро люди зможуть замість пластикових прав возити з собою цифрові права, і ніхто не буде за це штрафувати

Про це Михайло Федоров сказав в інтерв'ю "Українській правді".

Відповідаючи на питання, чи готовий він обговорювати з мобільними операторами запуск безкоштовної версії Mobile ID для більшої частини населення країни, віце-прем'єр зазначив, що наразі в Україні не більше тисячі Mobile ID.

"Але я як споживач державних послуг більше орієнтований на розвиток безкоштовної технології Smart-ID. Це коли ти за допомогою свого смартфона можеш підписати безкоштовно будь-яку послугу. У той же час, я вважаю, що Mobile ID потрібно розвивати. Ми вже не один день ведемо на цю тему переговори з мобільними операторами і навіть з банками", - повідомив Федоров.

Він зазначив, що є домовленість з певними банками видавати Mobile ID клієнтам цих банків. За його словами, це одразу розширить мережу точок видачі Mobile ID. 

"Сьогодні, наприклад, в Києві у "Київстар" є тільки один пункт видачі Mobile ID. Залучення банків дозволить відразу отримати понад 2 тисячі пунктів", - наголосив віце-прем'єр.

Щодо Smart-ID Федоров каже, що є мета, щоб можна було завантажити додаток держбанку з технологією Smart-ID та за його допомоги отримати будь-яку послугу.

"ПриватБанк" веде в цьому напрямку конкретну роботу і обіцяє до кінця 2019 року або в січні 2020 року запустити першу Smart-ID. Це відкриє ринок відразу майже 10 мільйонам користувачів Приват24. Їм не потрібно буде фізично йти отримувати електронний підпис, завантажувати електронний ключ на флешку і потім шукати в MacBook USB-порт. Вони зможуть за допомогою смартфона віддалено отримати електронний підпис. Даю 100%, що це підхоплять й інші банки", - сказав Федоров.

На його думку, взаємодія держави і банків дозволяє зробити великий цифровий стрибок. 

"Фінтех в нашій країні дуже сильний, він сильно розвиває культуру використання державних послуг, викликає певну довіру. Ми сильна в цьому плані країна, навіть у світовому масштабі", - вважає віце-прем'єр.

Він також поділився, що зараз його команда працює над запуском цифрових водійських прав і цифрових студентських квитків. 

"І скоро запустимо експеримент, коли люди зможуть замість пластикових прав возити з собою цифрові права, і ніхто не буде за це штрафувати", - додав він.

Федоров показав на своєму смартфоні додаток, де видно зображення відсканованих водійських прав та знизу - QR-код. "Твої права знаходяться тут. Ти показуєш права, і тобі не треба доставати "пластик", - підсумував урядовець.