Топ-менеджери вивели з "Південкомбанку" $38 млн, які відшкодовуватимуть з держбюджету

СБУ викрила топ-менеджмент ПАТ "КБ "Південкомбанк" на виведенні з установи $38 млн, які доведеться відшкодовувати з Фонду гарантування вкладів

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Під час досудового слідства оперативники та слідчі СБУ встановили, що керівництво банку розробило схему із привласнення коштів установи. Впродовж 2012-2014 років вони незаконно передали у заставу гроші банку, які знаходились на кореспондентських рахунках "Південкомбанку" у закордонній банківській структурі для забезпечення видачі кредиту кіпрській компанії.

Після не повернення кредиту через протиправні дії топ-менеджменту Південкомбанку заставні $38 млн були списані на користь іноземного банку. Внаслідок чого українській державі завдано збитки на вказану суму, розмір якої підтверджено висновками експертної установи. 

Наразі ПАТ "КБ "Південкомбанк" знаходиться у стадії ліквідації, відповідно відшкодування клієнтам вкрадених посадовцями грошей буде здійснюватися за рахунок держави через Фонд гарантування вкладів.

За матеріалами СБУ, двом колишнім керівникам банку оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Триває досудове слідство під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України.