Ексгенпрокурор Шокін заявив, що Байден тиснув на українську владу

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що ексвіцепрезидент США Джо Байден тиснув на українську владу

Про це повідомляє Kyivpost.

Віктор Шокін дав свідчення австрійському суду у справі Дмитра Фірташа. Він стверджує, що ексвіцепрезидент США Джо Байден тиснув на Петра Порошенка з метою заблокувати повернення Дмитра Фірташа в Україну у 2015 році.

Копія документа зі свідченнями Шокіна була опублікована 26 вересня у США Джоном Соломоном, автором видання The Hill, який був одним із авторів, які поширювали компромат про Джо Байдена і його сина, а також стверджували, що українські високопосадовці втручалися у президентські вибори 2016 року в США.

"Мене вигнали, бо я проводив широкомасштабне розслідування корупції у Burisma Holdings", - заявив Шокін у письмових свідченнях.

За його словами, тодішній президент України Петро Порошенко кілька разів просив його припинити розслідування у справі Burisma, але він відмовився. Потім Порошенко, нібито, вимагав у Шокіна подати у відставку, тому що Байден пригрозив заблокувати $1 млрд допомоги для України, поки його не звільнять з посади генпрокурора.

Шокін стверджує, що це був не єдиний випадок, коли Байден впливав на Порошенка і українську владу. За словами ексгенпрокурора, Байден тиснув на адміністрацію президента, щоб заблокувати повернення Фірташа в Україну в грудні 2015 року.

Згідно зі свідченнями Шокіна, українські чиновники під потужним тиском Байдена зробили все, щоб Фірташ не повернувся в Україну.

"Я б ніколи не допустив, щоб Генеральна прокуратура використовувалася в політичних цілях для необґрунтованого кримінального переслідування особи за відсутності достатніх доказів того, що такі злочини були скоєні", - сказав Шокін.