НСЖУ просить Богдана та Мендель вибачитися за перешкоджання роботі журналістів

Прес-секретарка президента не має права фізично заважати роботі журналістів

Таку думку висловив у себе на сторінці в Facebook голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, коментуючи вчорашні інциденти на прес-конференції Володимира Зеленського, коли прес-секретар президента Юлія Мендель не дала журналістам задати питання президенту.

"Чи дружні обійми, чи відштовхування-відтягування - це не та поведінка, з якою журналісти мають миритися", - написав Томіленко.

Також голова НСЖУ висловив солідарність з колегами з програми "Схеми" Схеми: корупція в деталях - RFERL і американським журналістом Christopher Miller, який працює в Києві для "Радіо Свобода".

"Влада в усьому світі шукає формати уникання неконтрольованих контактів із незалежними журналістами. І це природньо. Чиновник (як і кожна людина) боїться незручних запитань. Але перешкоджання журналістській діяльності - найгірша з можливих реакцій влади", - написав Томіленко.

Також НСЖУ закликав Офіс президента та прес-секретарку президента Юлію Мендель переглянути власне ставлення до журналістів, а також вибачитися за некоректні заяви та прикрі ситуації, які сталися.

"І головне, нова владна команда має будувати коректні стосунки із журналістами, визнаючи, що спілкування із незалежними медіа - це важливий обов’язок демократичної влади, відповідальної перед громадянами", - переконаний Томіленко.