Лідер республіканців пообіцяв поставити на голосування відставку Трампа

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що якщо палата представників оголосить імпічмент президенту США Дональда Трампу, Сенат не матиме виходу і розгляне це питання

Про це повідомляє Голос Америки.

"Наскільки довго це буде, це вже інша справа. Однак у мене не буде іншого вибору, ніж підняти це питання, ґрунтуючись на правилах Сенату про імпічмент", - сказав Макконнелл.

Відповідно до процедури, якщо Палата представників оголосить імпічмент президенту, далі справу розглядає Сенат.

Сам процес нагадує кримінальне провадження. Члени Палати представників оголошують обвинувачення у неправомірних діях. Обвинувачений (в цьому випадку президент) може викликати адвокатів, своїх свідків та влаштовувати перехресний допит свідків обвинувачення.

Сенат голосує, і вже вони вирішують, звільняти  президента чи ні. Для того, щоб це зробити, потрібно набрати 2/3 голосів “за”, тобто щонайменше 67 голосів зі 100. Голосування відбувається на відкритій сесії.

Напередодні колишній сенатор від штату Арізона республіканець Джефф Флейк заявив, що якби за імпічмент голосували таємно, за відставку Трампа в Сенаті проголосувало б 35 республіканців (для цього достатньо 20 голосів за умови, якщо всі демократи та двоє незалежних кандидатів проголосують “за”). Перед цим таку ж думку висловив Майк Мерфі, екс-радник сенаторів-республіканців Джона Маккейна та Мітта Ромні. Втім, за його даними, підтримати імпічмент готові 30 сенаторів.