Рада скасувала перелік заборонених до приватизації держпідприємств

Верховна Рада України скасувала перелік заборонених до приватизації державних підприємств

Про це повідомляє Еспресо.TV.

За проєкт закону № 1054-1 проголосували 250 народних обранців.

Протягом трьох місяців із дня оприлюднення цього закону Кабінет міністрів повинен розробити новий список стратегічних підприємств, що не підлягають приватизації. Ухваливши документ, нардепи визнали таким, що втратив силу, закон від 1999 року “Про перелік об’єктів права державної власності, які не підлягають приватизації”. У цей список входять понад тисячу підприємств, деякі з яких збанкрутували, ліквідовані або припинили існування.

Законопроєкт передбачає, що не підлягають приватизації об’єкти на тимчасово окупованих територіях.

Також не можна буде продавати об’єкти спортивної інфраструктури, державні спортивні споруди, що забезпечують проведення всеукраїнських і міжнародних спортивних змагань.

При доопрацюванні до другого читання з тексту документа виключили норму, яка забороняла приватизувати підприємства із виготовлення та ремонту всіх видів зброї, що знаходиться на озброєнні в Збройних силах України, інших військових формувань, Служби безпеки України.

Із переліку підприємств, які не можна приватизувати, вилучили національного оператора поштового зв’язку – “Укрпошту”.

Ухвалене рішення прокоментував у своєму Телеграм-каналі очільник уряду Олексій Гончарук: "Перелік із 1470-ти заборонених до приватизації підприємств нарешті скасовано. Чому це важливо? В Україні зараз є 3655 державних підприємств. З них понад 1213 - взагалі не працюють, а 477 генерують збитки. Для порівняння — в США таких підприємств всього 3 (!) на всю країну".