Дубілет і уряд запускають IT-систему, яка допоможе знизити рівень корупції на митниці

Наразі силові відомства (СБУ, МВС і т.д.) можуть надсилати митникам "орієнтування", які зобов'язують їх оглядати вантажі "підозрілих" компаній

Про це міністр кабінету міністрів Дмитро Дубілет написав у Facebook.

За його словами, часто це спосіб вимагання хабарів, адже будь-яка зупинка вантажу - це прямі збитки для бізнесу, особливо, якщо ці огляди йдуть суціль, поки це орієнтування не знімуть.

"Мало не будь-який СБУшник, скажімо, з Житомирщини, може надіслати таку орієнтування на, скажімо, київську компанію, яка везе вантаж через Львівську митницю. Часто ці орієнтування можуть бути абсолютно безпідставні, з посиланням на якісь "ліві" кримінальні справи", - зазначив міністр.

"Ми запускаємо досить просте рішення. На базі iDoc ми створили єдиний бізнес-процес. Силовики зможуть подавати орієнтування тільки в електронній формі, за прописаною формою з узгодженням заданих людей в центральному офісі. І на стороні митниці такі запити будуть прийматися тільки з цього процесу", - заявив Дубілет.

Повідомляється, що за це рішення проголосували в уряді і планують запустити наступного тижня.

Міністр висловив сподівання, що це призведе до різкого зниження таких запитів, "а ті запити, які все ж будуть приходити, будуть ретельно аналізуватися централізовано, наскільки вони мають підстави, а також як скоро їх можна знімати".