Рада змінила регламент щодо внесення поправок

Верховна Рада ухвалила інший порядок внесення пропозицій і поправок до законопроєкту, який готується до другого читання

Про це повідомляється на сайті Ради.

За проголосували 229 народних депутатів.

Верховна рада України схвалила в другому читанні законопроект №1039-2 "про внесення змін до статті 116 Регламенту Верховної ради України про вимоги до пропозицій і поправок до законопроекту, який готується до другого читання". 

Згідно із законом, пропозиції і поправки до законопроєкту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроєкту (розділів, глав, статей, їх частин, пунктів, підпунктів, абзаців, речень), який прийнятий ВР за основу.

"Головний комітет, як виняток, може прийняти рішення про врахування внесених пропозицій і поправок щодо виправлень, уточнень, уникання помилок та/або суперечностей у тексті законопроєкту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, які не були предметом розгляду в першому читанні, якщо про необхідність їх внесення було зазначено у висновках цього головного комітету та/або експертного підрозділів Апарату ВР та оголошено головуючим на пленарному засіданні при розгляді такого законопроекту до першого читання Такі пропозиції і поправки повинні відповідати предмету правового регулювання законопроекту", - йдеться у тексті закону.

Пропозиції та поправки до законопроєкту, який готується до другого читання, вносяться в 14-денний строк після дня прийняття законопроєкту за основу. До повторного другого читання законопроєкту пропозиції та поправки вносяться в 10-денний строк після дня попереднього другого читання і лише в ті розділи, глави, статті, частини, пункти, підпункти, абзаци, речень законопроекту, що не були прийняті у другому читанні.

Окрім цього, Рада схвалила планування законопроєктних робіт. Передбачається, що план законопроєктних робіт затверджується за поданням спікера парламенту.

244 парламентаря підтримали у другому читанні законопроект №1042-1 "Про внесення змін до Регламенту Верховної ради України про планування та системності у законотворчій діяльності Верховної ради"

Передбачається ввести планування законопроєктних робіт. Згідно із законом, за поданням спікера Верховної Ради, з урахуванням пропозицій комітетів, парламент затверджує план законопроектних робіт ВР, який включає перелік питань, що потребують законодавчого врегулювання; орієнтовні строки й осіб, відповідальних за розробку законопроекту; інформацію про пріоритетність внесення та розгляду законопроектів

План законопроектних робіт Ради повинен враховуватися при формуванні та внесенні змін до порядку денного сесії парламенту.