Усі отримали пояснення щодо "формули Штайнмаєра": Яременко не бачить підстав для звіту Зеленського

"Слуга народу" не розуміє вимог "Голосу" і "ЄС" до Зеленського прозвітувати перед ВР щодо "формули Штайнмаєра"

Про це народний депутат з фракції "Слуга народу", глава комітету з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко написав у Facebook.

"Хочу відповісти своїм колегам з фракцій "Голос" і "Європейська солідарність", які вимагають чи то звіту про ситуацію на переговорах з Росією чи то визначення директив для президента України як вести ці переговори, - звернувся він. - Я не іронізую, а справді не розумію суті вимог колег. Адже керівники усіх фракцій отримали вичерпні пояснення президента щодо "формули Штайнмайера" і, як виглядало з заяв більшості з них, сприйняли їх. Але, схоже, не змогли переконати свої фракції. Буває".

Нардеп наголосив, що стаття 106 Конституції встановлює, що саме президент України "представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України". 

"Звіт" президента України перед Верховною радою відбуваються у формі щорічних чи позачергових послань до Верховної ради. Не на вимогу частини фракцій, а відповідно до потреби, яку визначає сам президент", - заявив він.

Яременко наголосив, що обговорення цього не є повноваженням Верховної Ради. 

"Що з цього в рамках повноважень Верховної ради і в контексті переговорів з Росією хотіли б обговорити колеги? Засади зовнішньої політики? Вони чітко і вичерпно визначені в Законі України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", - написав "слуга народу".

Він також обвинуватив нардепів у "роздмухуванні протестів через власні ЗМІ" з метою "у неконституційний спосіб перебрати на себе президентські повноваження".

"Це не вийде. Точніше це нескладно було зробити в інший спосіб - одному зі стурбованих варто було просто не програти президентські вибори, а іншому - було достатньо набратися сміливості піти на президентські вибори і виграти їх. Тепер же народ України доручив президенту Зеленському реалізовувати свою програму", - написав він.