Зеленському обіцяли запрошення у Вашингтон в обмін на розслідування проти Байдена, – розшифровки розмов

Американські дипломати, ймовірно, пропонували президентові України Володимиру Зеленському статусний візит до Вашингтона в обмін на обіцянку провести розслідування, пов’язане з колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом і його родиною

Про це стало відомо з оприлюдненого листування колишнього спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера.

Повідомлення, опубліковані демократами в Палаті представників, свідчать, що Волкер обіцяв помічникові Зеленського Андрієві Єрмаку, що український президент отримає запрошення до Вашингтона в обмін на розслідування.

"Отримав відповідь із Білого дому: якщо президент З. переконає Трампа, що проведе розслідування і "дізнається, що насправді відбувалося в 2016 році", ми призначимо дату візиту до Вашингтона", – написав Волкер у повідомленні від 25 липня.

Того ж дня відбулася телефонна розмова між Трампом і Зеленським, яка викликала підозри, що Трамп тиснув на Зеленського.

Через день Єрмак відповів Волкеру: "Телефонна розмова пройшла добре. Президент Трамп запропонував кілька зручних дат. Президент Зеленський обрав 20, 21, 22 вересня для відвідин Білого дому".

Тоді Єрмак запропонував кілька дат у вересні, коли Трамп і Зеленський могли б провести зустріч. Втім, зустріч так і не відбулася, оскільки  Єрмак не зміг видати заяву про розслідування.

Зрештою Трамп і Зеленський зустрілися в кулуарах засідання Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, але не в Білому домі у Вашингтоні.

У своїй зустрічі з членами Палати представників Волкер заявив, що "багато людей" у Державному департаменті були стурбовані очевидними зусиллями пов’язати військову допомогу Києву із прагненням американської адміністрації до початку в Україні розслідування, пов’язаного з Байденом.

Волкер став першим чиновником Держдепартаменту, пов’язаним з Україною, що дав свідчення перед трьома комітетами Палати представників, які проводять розслідування щодо можливого імпічменту через дії Трампа.