Туреччина приготувалася до війни з сирійськими курдами. Ердоган просить Трампа припинити підтримувати Курдистан

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сповістив про завершення підготовки до військової операції на схід від річки Євфрат у Сирії

Про це він заявив у суботу, 5 жовтня 2019 року, на зустрічі з функціонерами правлячої Партії справедливості і розвитку в Анкарі, передає Еспресо.TV з посиланням на турецьку урядову інформагенцію Anadolu.

"Командування отримало необхідні вказівки. Наземна операція пройде за підтримки авіації. Прийшов час активізувати зусилля зі встановлення миру в Сирії", - сказав Ердоган 

Президент Ердоган підкреслив, що мета Туреччини - "принести мир на схід від Євфрату".

При цьому він звернувся до керівництва Сполучених Штатів, або Вашингтон припинив підтримувати Курдистан.

"Анкара звертається до тих [США], хто намагається перешкодити боротьбі з терористичною організацією PПK (заборонена у Туреччині Робітнича партія Курдистану - ред.), граючи в дипломатичні ігри. Туреччина сита обіцянками по горло", - наголосив турецький президент.

"Туреччина очікує від США чіткої відповіді на питання: чи визнає Вашингтон РПК терористичною організацією, яку американська сторона видає за Сирійські демократичні сили?", - зазначив Ердоган.

За його словами, йому також відомо про спроби викликати економічну кризу в Туреччині, за якими нібито стоїть Білий дім.

Довідка

Протистояння між Анкарою та курдами носить не лише етнічний та терориторіальний, а й світоглядний характер. В Курдистані - який досі не оформлено у вигляді окремої суверенної держави й землі якого де-факто входять до складу Туреччини, Сирії та Іраку - домінує загалом соціал-демократичний лад, закони шаріату там не діють, а в армії курдів багато жінок (у т.ч. серед командирів), тоді як Ердоган позиціонує себе прихильником жорсткої президентської форми правління з ухилом до консервативного ісламу.