Разумков назвав "червоні лінії", які не можна переходити у законі про особливий статус Донбасу

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков перелічив "червоні лінії", які українська влада не перейде у новому законі про особливий статус "Донбасу"

Про це Разумков заявив у ефірі телеканалу "Україна", повідомляє "Укрінформ".

За словами голови ВР, вибори на Донбасі мають відбуватися за українським законодавством та без кулеметів та танків.

"Вибори можуть відбуватися виключно за українським законодавством, і це одна з тих червоних ліній, про які ми говорили. Друге — вибори можуть відбуватися лише коли немає кулеметів, танків, іншої зброї. Тому що все це не дозволяє провести вибори. Коли буде досягнутий безпековий компонент, про що говорять усі політики і в першу чергу Президент і я, і представники нашої політичної сили, тоді ми зможемо виключно за українським законодавством провести вибори на поки що тимчасово окупованій території. Коли в нас буде контроль над кордоном, коли ОБСЄ визнає ці вибори, саме тоді почне працювати так званий новий закон про особливий статус Донбасу", - сказав Разумков.

Спікер парламенту наголосив, що ніхто не буде порушувати "червоні лінії", які були зазначені раніше, тому що від них залежить територіальна цілісність і суверенітет України.

"Ми дійсно розуміємо, що так званий закон про особливий статус тимчасово окупованих територій закінчується в цьому році. І треба знаходити новий механізм, новий закон, і президент про це говорив, що це буде публічна позиція, це не буде писатися в Офісі президента або в закритому комітеті Верховної Ради. Це закон буде писатися разом з суспільством, тому що це питання дуже важливе для всієї держави", - запевнив Разумков.

За його словами, для того, щоб ні в кого не було думки, що новий закон про особливий статус передбачатиме федералізацію України, він повинен розроблятися із залученням експертів, громадськості, Верховної Ради, Офісу президента, а також закордонних партнерів.

"Таким чином, у цій дискусії ми отримаємо якісний законопроєкт, який буде розглянутий Верховною Радою України публічно, публічна дискусія повинна бути в цьому питанні. І ми зможемо, залишаючись в тих "червоних лініях", з яких ми почали бесіду, напрацювати таке законодавство, яке зможе і зберегти інтереси держави, і повернути території і людей", - переконаний Разумков.