Княжицький пояснив, чому Мінські домовленості в 2014 році не були капітуляцією

Підписані в 2014 році Мінськи угоди були способом зупинити наступ агресора, тому їх підписання не можна вважати капітуляцією

Про це заявив у ефірі Еспресо.TV народний депутат, співголова групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща Микола Княжицький.

"Дійсно, Мінські домовленості, які були підписані тоді, визнавали нашу слабкість в той час нашої історії. Після Іловайська, після фактичного вторгнення російських військ, коли ще не була створена українська армія, коли добровольці воювали, гинули, потрапляли у полон. Так само як і журналісти Еспресо.TV, яких ми разом звідти діставали. В той час ці Мінські домовленості дали передихнути і дозволили ввести санкції проти Росії і дозволили сформувати антиросійську коаліцію. Це не була капітуляція, це був спосіб зупинити ворога. Може, справді ненайкращим документом з юридичної точки зору, але зупинити ворога і дістати союзників", - сказав Княжицький.

Народний депутат наголосив, що згода п'ятого президента України Петра Порошенка на Мінські домовленості обов'язково включала безпекову складову, без якої не можна виконувати політичну частину, а метою РФ є компрометація України та повернення свого впливу.

"Позиція Порошенка полягала в тому, що Мінські угоди потрібно розглядати повністю. Не можна розглядати політичну складову без безпекової складової, не можна розглядати домовленості без дорожньої карти. Саме тому нічого не змінювалося і нічого не відбувалося. Ми нібито заморозили ситуацію. Росія хотіла і хоче ситуацію розморозити. Головна мета Росії - скомпроментувати українську революцію, повернути Україну в свою сферу впливу, розбити антиросійську коаліцію, яка існує. Поступово це, як ми бачимо, відбувається, в тому числі, що Росія активно працює, в тому числі через те, що імпічмент Трампу був запущений. Ми зараз є в ослабленій ситуації", - додав Княжицький.

Нагадаємо, 6 жовтня в Україні відбулися масштабні акції "Ні капітуляції!" проти погодження чинною владою "формули Штайнмаєра" від імені України. Представники "Слуги народу" натомість заявляють, що капітуляцією було не підписання "формули Штайнмаєра" з імплементації політичної частини Мінських угод, а підписання самих Мінських угод у 2014 році.