Трамп у паніці через телефонний скандал та імпічмент. Ніхто не знає, що у нього в голові, - Метью Брайза

На чинного президента Сполучених Штатів Дональда Трампа зараз дуже сильно впливає резонанс від оприлюдненої розшифровки його липневої розмови зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським, а також загроза його можливого імпічменту

Через що він ще більше став схильним до ухвалення одноосібних рішень. Зокрема, тих що стосуються врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, заявив відомий американський дипломат, колишній радник держсекретаря та директор у справах Європи та Євразії у Раді Нацбезпеки США Метью Брайза в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на Еспресо.TV.

"Зараз тема стенограми телефонного дзвінка президента Трампа до Зеленського і слова самого Трампа, який явно погрожує президенту України Зеленському, прозоро показують його ставлення немовби боса мафії до України та до Зеленського. Це стало найсильнішою, найбільш важливою і серйозною політичною кризою серед усіх президентів з часів Вотергейту. Я думаю, що президент Трамп, насправді, наляканий. Я знаю, що люди в Білому домі кажуть, що через свою паніку він втратив можливість тверезо думати", - пояснив політик.

Згідно з оцінкою Брайзи, нинішній телефонний скандал є для Сполучених Штатів "безпрецедентним".

"У зв’язку з цим питанням вірогідність його (Трампа – ред.) імпічменту є вищою, ніж будь-коли. Імпічмент означає, що Палата представників проголосує за звинувачення його у злочині, а його звільнення у Сенаті буде залежати від того, наскільки шкідливою стане інформація, що оприлюдниться, включно із доповіддю посла Курта Волкера під час виступу у Конгресі", - додав дипломат.

Що ж стосується наміру Трампа ціною суверенних інтересів України на Донбасі укласти Велику угоду (Grand deal) з Володимиром Путіним, то, як зазначив Брайза, подібна загроза наразі ніде не ділася.

"Трамп хотів би мати таку Велику угоду з Путіним і це ми знаємо від самого його приходу до влади. Тобто укласти таку Велику угоду, яка дозволила б президенту Путіну політично виглядати "миротворцем", як Путін зробив після загарбання частини Грузії. План (Путіна - ред.) такий - стати "миротворцем", забравши російські війська зі Сходу України, бо це великі витрати для Росії, але залишивши там російський політичний вплив. Я дуже стурбований тим, що це те, що президент Трамп хотів би зробити, але також я впевнений, що більше ніхто в уряді США цього не підтримає", - пояснив ексрадник держсекретаря.

"Як написали у Washington Post, президентство Трампа стало президентством однієї особи. Більше ніхто, насправді, не знає, про що він думає. Середня ланка адміністрації Трампа взагалі не знає про його ініціативи і ніхто у вищому ешелоні влади не підтримує його у такого роді Великій угоді. Але Трамп все одно переслідує цю ціль", - додав Брайза.