У "Слузі народу" пояснили, як притягуватимуть до відповідальності нардепів після зняття недоторканності

Народні депутати від "Слуги народу" зареєстрували законопроєкт, в якому чітко виписана процедура притягнення до відповідальності парламентарів

Про це Олександр Качура та Денис Монастирський повідомили під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

Качура наголосив, що у новому законопроєкті чітко виписана вся процедура. 

"Чи треба згода ВР, щоб притягнути до відповідальності нардепа, чи повинен генпрокурор звертатись до ВР? Ні, не повинен. Чи є ще якісь додаткові запобіжники зі сторони ВР – немає", сказав депутат.

Він зауважив, що згідно з їхньою концепцією, притягнення до відповідальності, вручення підозри, проведення обшуку, обмеження права на телефонну та іншу кореспонденцію, арешт регулюватиме генеральний прокурор України. 

"У нас не буде касти недоторканих, будуть всі рівні перед законом:  і нардеп, і громадянин. І вперше ці два поняття стоять поряд", - сказав Качура.

Як нагадав Монастирський, 1 січня набувають чинності зміни до Конституції і з цього моменту виникають всі підстави для визнання неконституційними існуючі норми і в кримінально-процесуальному, і в законі про статус народного депутата.

"Тому строк прийняття законопроєкту - до 1 січня 2020 року. До цього часу мають провестись всі дискусії", - наголосив він.

11 вересня Зеленський підписав закон про зняття депутатської недоторканності