"Зрада курдів і катастрофа": Республіканці в Конгресі виступили проти рішення Трампа вивести війська із Сирії

Сенатори-республіканці закликали президента Трампа відмовитися від рішення вивести війська з північної Сирії, де зосереджені курди, які розраховують на американську підтримку

Про це пише в понеділок американське центральне видання The Hill.

"Цей крок (виведення військ – ред.), який Білий дім анонсував у неділю ввечері, спричинив спалах напруження між Трампом та його союзниками в Республіканській партії, додавши головного болю для республіканців на тлі розрізненої боротьби проти імпічменту", - зазначається в повідомленні.

Зокрема, близький соратник Трампа, сенатор-республіканець Ліндсі Грем назвав рішення Трампа катастрофою.

"Я не знаю всіх деталей рішення президента Трампа щодо півночі Сирії і зараз перебуваю в процесі організації телефонної розмови з держсекретарем Помпео. Але якщо повідомлення ЗМІ відповідають дійсності, то на наших очах розгортається катастрофа", - написав Грем у Твіттері.

Сенатор Марко Рубіо також засудив це рішення Білого дому. Він попередив, що це може призвести до згубних наслідків для всього регіону.

"Якщо повідомлення про відступ американського контингенту в Сирії відповідають дійсності, то адміністрація Трампа зробила серйозну помилку, яка призведе до наслідків за межами Сирії", - написав Рубіо в Твіттері.

За його словами, такий крок "додасть Ірану впевненості для подальшого загострення ситуації і здійснення ворожих атак".

Член палати представників США від республіканської партії Ліз Чейні також назвала передислокацію американських військових "катастрофічною помилкою". "Це рішення ігнорує урок 9/11 (терактів 11 вересня - ІФ). Терористи в тисячах кілометрів від нас можуть і будуть використовувати їх притулки для атак проти Америки", - зазначила Чейні.

Сенатор Мітт Ромні, відомий своїми непростими стосунками з президентом США, заявив, що рішення Трампа щодо Сирії є зрадою стосовно курдів.

"Рішення президента залишити наших союзників-курдів перед наступальною операцією Туреччини - зрада. Воно вказує, що Америка - це ненадійний союзник", - вказав Ромні.

Зі свого боку колишній постпред США Ніккі Гейлі також піддала критиці рішення адміністрації США.

"Ми завжди повинні прикривати спини наших союзників, якщо ми очікуємо, що вони будуть це робити для нас теж. Курди грали найважливішу роль у нашій успішній боротьбі проти" Ісламської держави "в Сирії. Залишати їх помирати - це велика помилка", - написала Гейлі.

Зокрема, сенатор-республіканець Пет Тумі, який представляє Філадельфію, ключовий штат на виборах 2020 року, закликав Трампа змінити рішення, висловивши занепокоєння що вихід США з регіону сприятиме зміцненню ІДІЛ та матиме наслідки для союзників.

"Ця зрада курдів також серйозно зашкодить нашому авторитету як союзника в усьому світі. Президенту Трампу слід негайно переосмислити це", - заявив Тумі в понеділок.

Сенатор-республіканець від Небраски Бен Сассе підкреслив: якщо Трамп не змінить свого рішення, це скоріше за все, спричинить "зачистку" союзників-курдів.

"Я сподіваюся, що президент дослухається своїх генералів і передумає", - наголосив він.