У Раді зареєстрували законопроєкт про відокремлення ГТС від Нафтогазу

У Верховній Раді 7 жовтня зареєстрували законопроєкт №2239 "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу"

Втім поки що законопроєкт зареєстрований без тексту. З документом наразі можна на сайті ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

Відомо, що представники ТОВ “Оператор ГТС” та Секретаріату Енергетичного співтовариства ЄС досягли домовленості щодо змін до законодавства України, які є критично важливими для сертифікації ТОВ “Оператор ГТС України” та її успішного проходження як з боку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), так і з боку Секретаріату Енергетичного співтовариства ЕС.

Напрацьовані Оператором ГТС зміни до законодавства розроблені на виконання вимог постанови Кабінету міністрів України № 840 від 18 вересня 2019 року щодо відокремлення і незалежності Оператора ГТС (анбандлінгу).

З 1 січня 2020 року має відбутися юридичне відокремлення ТОВ “Оператор ГТС України”. Володіти та керувати ним буде ПАТ “Магістральні газопроводи України”, яке підпорядковане Міністерству фінансів України. Обрана модель забезпечує незалежність нового оператора ГТС від Групи Нафтогаз України - Naftogaz, повне відокремлення діяльності з транспортування газу від діяльності з його видобування та постачання.