В Еквадорі спалахнули масові протести: сотні затриманих, тисячі йдуть маршем на столицю

В Еквадорі почалися масові протести через різке підвищення цін на паливо, яке було викликане скасуванням державних субсидій

Президент країни Ленін Морено заявив, що влада більше не може дозволити собі субсидувати його покупку, повідомляє DW.

З початку жовтня ціни на паливо підскочили більш ніж удвічі. Морено ввів режим надзвичайного стану строком на 60 днів і скасував триденний візит до Німеччини.

У зв’язку з протестами припинена робота на трьох нафтових родовищах. Подібний крок викликаний їх «захопленням групами осіб, що не мають відношення до їхньої діяльності», заявило міністерство електроенергетики Еквадору. Представники компанії "ведуть з ними мирні переговори", додали у відомстві. Призупинення означає зниження видобутку на 60 тисяч барелів сирої нафти в день.

Представники корінних народів Еквадору і фермери йдуть маршем на столицю. За даними Конфедерації корінних народів Еквадору, в Кіто направляються не менше 20 тисяч осіб. Велика акція протесту в еквадорській столиці запланована на 9 жовтня.

Масові акції паралізували роботу громадського транспорту в багатьох містах Еквадору. В ході протестів були затримані 477 осіб. Разом з тим представники корінних народів заявили, що з 6 жовтня утримують кілька десятків військовослужбовців і поліцейських.

З початку протестів один мирний житель загинув, ще 77 осіб отримали поранення. Більшість з постраждалих — співробітники сил безпеки Еквадору, заявила глава МВС Марія Паула Ромо.

Субсидії на паливо були введені в Еквадорі в 1970-х роках. Їх скасування є частиною пакету економічних заходів, за допомогою яких влада хоче боротися з кризою в країні. Еквадор раніше отримав від Міжнародного валютного фонду позику в розмірі 4,2 мільярда доларів і зобов’язався у відповідь скоротити державні витрати. Програма субсидій обходилася бюджету в 1,3 мільярда доларів на рік.