Таємний підрозділ російського ГРУ дестабілізує ситуацію в Європі, - західні розвідки

Розвідувальні служби чотирьох західних країн виявили таємний підрозділ ГРУ Генштабу Росії, діяльність якого пов'язана з дестабілізацією ситуації в Європі

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на The New York Times.

"Спочатку відбулася кампанія дестабілізації в Молдові, після чого було отруєння торговця зброєю в Болгарії, потім спроба перевороту в Чорногорії. Торік у Британії було вчинено замах на колишнього російського шпигуна за допомогою нервово-паралітичного реагенту", - йдеться в публікації.

Хоча в операціях чітко простежувалися сліди російських спецслужб, на Заході спочатку це сприймали як непов'язані між собою випадки.

"Зараз західні служби безпеки дійшли висновку, що ці операції, як, можливо, й багато інших, є частиною координованої тривалої кампанії з дестабілізації Європи, яку виконує елітний підрозділ російської розвідувальної системи, що спеціалізується на підривах, саботажах і вбивствах", - зауважує видання.

При цьому зазначається, що ця група під умовною назвою "частина 29155" діяла принаймні десять років, але західні спецслужби виявили її існування тільки нещодавно.

Діяльність "частини 29155" цілком вписується в "гібридну війну", яку веде Путін проти Заходу. Вона поєднує пропаганду, хакерські атаки та дезінформацію, а також відкрите військове протистояння, уточнюється в публікації.

NYT також зазначає, що "частина 29155", "захована в штабі 161-го Центру підготовки фахівців спецпризначення на сході Москви.