Комітет рекомендуватиме Раді ухвалити закон про добровольців

Комітет соціальної політики ВР прийняв рішення рекомендувати проект закону 2045-1 до прийняття за основу і в цілому

Про це повідомила народний депутат Леся Василенко у Facebook.

"Вже наступного тижня є шанс, що нарешті добровольці будуть офіційно за законом вважатись учасниками бойових дій. Комітет соціальної політики прийняв рішення рекомендувати проект закону 2045-1 до прийняття за основу і в цілому. А це значить без другого читання. Якщо це станеться це однозначно буде перемога, якої вже років так 5 чекають чоловіки і жінки, які зі зброєю в руках стали на захист України в найзапекліші часи російської збройної агресії", - написала вона.

Статус учасника бойових дій (УБД) зможуть отримати добровольці, які безпосередньо виконували бойові завдання в АТО не менше, ніж 30 календарних днів (незалежно від перерв), у взаємодії із ЗСУ, МВС у складі добробатів, які не увійшли до офіційних підрозділів.

Дія законопроєкту не поширюється на волонтерів і працівників, яких залучали або вони брали участь у забезпеченні чи проведенні АТО.

Рішення про надання статусу УБД добровольцям, у разі підтримання законопроєкту, ухвалюватиме міжвідомча комісія Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Окрім того, це ж міністерство має розробити порядок надання такого статусу.

Законопроєкт передбачає надання статусу УБД персонально добровольцям і не передбачає легалізації підрозділів у цілому.