Українську культуру сьогодні розвиває не держава, а олігархічна влада, - Княжицький

Народний депутат Микола Княжицький заявив, що до 2014 року в держави не було бачення як повинна розвиватися українська культура

Про це заявив Микола Княжицький заявив під час першого Конгресу культури, який відбувається у Львові 11-13 жовтня, повідомляє Еспресо.TV.

Княжицький зазначив, що до 2014 року в Україні ніколи не було бачення як повинна розвиватися українська культура. Оскільки державна влада була слабкою і не формувала порядок денний у культурній сфері, то тренди в  культури задавали ті, хто мав великі гроші, тобто олігархи.

"В останні 5 років ми спробували створити нове бачення розвитку української культури, були створені культурні інституції, такі як Інститут Книги, чи Український культурний фонд. Однак це тільки початок довгого шляху. Важливо, щоб нова влада не зруйнувала ті паростки культурних інститутів, які тільки почали працювати" - заявив Княжицький.

На думку екс-керівника парламентського комітету з питань культури, в Україні перемогла влада, яка представляє таблоїдну маскультуру, яка мало переймається українською книгою чи кіно.

Перший в Україні Конгрес культури "Перехід 1989" відбувся у Львові. У заході взяли участь 75 спікерів та дві сотні учасників. В рамках днів Конгресу учасники зібрались, щоб проаналізувати культурний досвід України за останні 30 років. Ідея конгресу — це реакція на брак в Україні сталих дискусійних майданчиків для цілісного й глибокого аналізу культурних реалій. Це подія для представників сфери культури, що націлена на розвиток культурного середовища України.