Колишній заступник міністра оборони США описав найбільш вигідний для України сценарій перемовин у Нормандському форматі

Якщо під час зустрічі в Парижі російський президент Володимир Путін вимагатиме від Володимира Зеленського неприйнятних речей, які загрожуватимуть державним інтересам України, той може перервати перемовини

Але при цьому йому важливо буде пояснити своє рішення виборцям, заявив директор центру Байдена, колишній заступник міністра оборони США у справах Росії, України і Євразії, екс-директор у справах Росії в Раді національної безпеки Майкл Карпентер в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на телеканалі Еспресо.TV.

"Якщо Ви питаєте мене про найбільш позитивний сценарій, я б сказав, що Нормандський саміт лідерів має відбутись. Має йти обговорення "формули Штайнмаєра", але врешті-решт лідери не дійшли б згоди і президент Зеленський був би змушений полишити зустріч, сказавши українскому народу, що він намагався піти на "мирову" з Путіним, але той не захотів погодитися із будь-якими розумними аргументами, що ґрунтуються на всеохопності українського суверенітету над своїми територіями. Це був би найбільш вигідний сценарій. Це, звісно, може створити розчарування, але врешті-решт це безпечніше, ніж будь-яка угода, що зазіхатиме на український суверенітет", - пояснив він.    

Також, як зазначив політик, Зеленському слід враховувати, що Франція та Німеччина не будуть під час цієї зустрічі на його стороні.

"Так, на жаль, складається, що Париж і Берлін готуються підштовхнути Україну до угоди будь-якого типу. Просто аби показати результат із вирішення конфлікту, бо вони хочуть щоб усе це закінчилося і вони могли повернутися до бізнесу, як завжди, з Росією. Це звучить дуже цінічно і я не впевнений, що всі французьки чи німецькі дипломати хочуть саме такого рішення. Проте саме так виглядає наратив напередодні зустрічі. І це дуже небезпечний наратив", - наголосив Карпентер.