За дослідження способів боротьби проти убогості: оголошено переможців Нобелівської премії з економіки

Лауреатами Нобелівської премії з економічних наук в 2019 році стали Майкл Креймер із США, Абіджіт Банерджі з Індії та Естер Дюфло з Франції

Про це повідомляється у Twitter Нобелівської премії.

Як зазначили в понеділок у Шведській королівській академії наук, ці три економісти стали лауреатами премії за "їхній експериментальний підхід до полегшення глобальної убогості". Лауреати представили новий підхід до того, як отримати відповіді на питання про те, як краще боротися з бідністю.

Дослідження Банерджі, Креймера і Дюфло, зокрема, дали змогу поліпшити програми освіти для понад 5 млн дітей в Індії, а також посприяли наданню субсидій на профілактичну медичну допомогу у багатьох країнах.

Дюфло, що народилася в 1972 році, стала наймолодшим в історії лауреатом премії з економіки, а також - лише другою жінкою, якій присуджено цю премію. У 2009 році першої жінкою-лауреатом премії з економіки стала Елінор Остром.

У 2018 році лауреатами премії стали американські економісти Вільям Нордхаус і Пол Ромер. Тоді премію економістам присудили за "інтеграцію інновації та впливу клімату з економічним зростанням".

Премію шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля, яку неофіційно називають Нобелівською премією з економіки, вручають з 1969 року.

Премію заснував Банк Швеції до свого 300-річного ювілею, вона не є однією з премій, на які передбачав виділення коштів Нобель. Незважаючи на це, лауреатів премії з економіки оголошують разом із лауреатами премії з фізики, хімії, медицини, літератури та миру. Оголошення лауреатів премії з економіки завершує нобелівський тиждень.