Британія припинить експорт зброї в Туреччину

Велика Британія планує призупинити видачу нових ліцензій на експорт зброї до Туреччини через проведення військової операції турецькою стороною в Сирії

Про це повідомляє Reuters.

За словами міністра закордонних справ Великої Британії Домініка Раабе, постачання зброї буде зупиненно через побоювання, що воно буде використовуватися у військових операціях у Сирії.

"Уряд Великої Британії дуже серйозно ставиться до своїх обов'язків щодо контролю над експортом озброєнь, і в цьому випадку, звичайно, ми будемо уважно стежити за експортом нашої продукції в Туреччину. Ніяких додаткових експортних ліцензій у Туреччину для предметів, які можуть бути використані у військових операції в Сирії, не буде надано, поки ми проводимо перевірку", - заявив Рааб.

Міністр оборони також звернувся до президента Туреччини, щоб той виявив максимальну стриманість і поклав кінець цим одностороннім військовим діям".

У понеділок рада ЄС у закордонних справах ухвалив укладення, в яких заявлено, що "держави-члени дотримуються сильних національних позицій щодо своєї політики експорту зброї в Туреччину на основі положення Загальної позиції 2008/944 / CFSP щодо контролю над експортом зброї".

В документі йдеться, що "беручи до уваги той факт, що військові дії Туреччини з її драматичними наслідками все ще тривають, ЄС нагадує про рішення, прийняте деякими державами-членами, про негайне припинення ліцензування експорту зброї в Туреччину".

Європейські ЗМІ відзначають, що ці формулювання дають можливість країнам ЄС при бажанні вводити заборони на поставки озброєння Анкарі. При цьому ті країни, які не хочуть йти на такий крок, можуть продовжувати поставки.