У Львові перетворюється на руїну великий палац культури, який належить державному підприємству

Палац культури “ЛОРТА”, який належить ДК “Укроборонпром”, тривалий час відігравав одну з ключових ролей у сфері культурного життя міста

Тут регулярно проходили творчі вечори, концерти, виставки. При палаці працювали числені гуртки, зокрема танцювальний колектив “Естет” - призер міжнародних конкурсів та фестивалів. 

Палац культури є одним із найбільших приміщень для творчості дітей і молоді у Залізничному районі, його площа складає понад 5,5 тис. м2. Втім понад 10 років приміщення не використовується за призначенням. Тут більше не працює жоден колектив художньої самодіяльності. У будівлі відсутнє опалення, гроші на ремонт не виділяються і з кожним днем “ЛОРТА” все більше занепадає та перетворюється на руїну. Це створює негативне естетичне враження та реальну загрозу для мешканців району. Про це люди неодноразово наголошували на зустрічах із народним депутатом України Миколою Княжицьким.

У свою чергу, нардеп направив депутатський запит керівництву державного концерну “Укроборонпром” із пропозицією передати Палац культури “ЛОРТА” із державної у комунальну власність міста. За словами народного депутата, передача приміщення у користування громади дозволила б не лише відновити будівлю, а й відродити палац як сучасний культурний центр. Звернення Миколи Княжицького підтримали й депутати львівської міської ради.

Проте керівництво “Укроборонпрому” не підтримало ініціативу народного депутата та відмовило у передачі Палацу культури у комунальну власність міста. Про це в.о заступника генерального директора державного концерну повідомив нардепа у офіційній відповіді. Аргументували відмову тим, що трудовий колектив заводу “ЛОРТА”, на балансі якого перебуває заклад культури, заперечує передачу палацу містові.

“Львівський державний завод “ЛОРТА” повідомив Державний концерн “Укроборонпром”, що трудовий колектив та адміністрація підприємства категорично  заперечують щодо передачі будинку культури до комунальної власності.” - йдеться у листі

За словами народного депутата Миколи Княжицького, питання приведення Палацу культури “ЛОРТА” у належний стан є нагальною необхідністю для мешканців Залізничного району, тому разом із місцевими депутатами він і надалі шукатиме законні можливості, щоб передати палац у розпорядження громади міста.

“Ми обов'язково будемо спілкуватися з колективом заводу “ЛОРТА” і я переконаний, що їм також дуже важливо, щоб палац відродився, щоб там знову з'явилися дитячі колективи, щоб там  вирувало творче життя. Що їм, як і мені, прикро бачити на що сьогодні перетворюється унікальна споруда. Що ми разом не допустимо її повної руйнації”, - наголосив народний депутат.