Зеленський звільнив з військової служби ексміністра оборони часів Кучми

Через майже 45 років служби ексміністра оборони, генерала Олександра Кузьмука звільнено з військової служби

Про це повідомляється на сайті президента.

Володимир Зеленський підписав указ про звільнення генерала Кузьмука з військової служби за віком з правом носіння військової форми одягу.

Кузьмук очолював Міноборони за часів президентства Леоніда Кучми з 11 липня 1996 по 24 жовтня 2001 та з 24 вересня 2004 по 3 лютого 2005 років. Під час першого перебування на посаді міністра набув широкої відомості після двох гучних скандалів у зв'язку з трагічними наслідками армійських навчань.

У першому випадку в квітні 2000 року запущена з полігону в Чернігівській області ракета класу "земля-земля" влучила в житловий будинок у Броварах Київської області, в результаті чого загинули три людини, п'ятеро отримали поранення.

Кузьмук - один із 148 депутатів Верховної ради, хто підписав звернення до Сейму Польщі з проханням визнати геноцидом проти поляків події національно-визвольної війни України 1942-1944 років. Цей крок перший президент України Леонід Кравчук кваліфікував як національну зраду.

У 2002 році на військовому аеродромі Скнилів у Львові сталася катастрофа, яку називають наймасштабнішою на авіашоу в сучасній історії. Літак Су-27, що виконував фігури найвищого пілотажу, несподівано став падати і врізався в натовп глядачів. Тоді загинули 77 людей, 28 із них – діти, понад 350 отримали поранення, у кількох людей діагностували серйозні психічні захворювання.

У день трагедії міністр оборони України Володимир Шкідченко подав у відставку, але її не прийняв тодішній президент Леонід Кучма. Зняли з посад головнокомандувача ВПС генерал-полковника Віктора Стрельникова і командувача 14-м авіаційним корпусом Сергія Онищенка.

На всіх, хто був причетний до організації авіашоу, завели кримінальні справи.