Французькі протестувальники вкрали 128 портретів президента Макрона

У середу 16 жовтня кримінальний суд Парижа оштрафував на 500 євро вісьмох антиглобалістів. Вони проникли в будівлі 130 французьких муніципалітетів, вкрали звідти портрети президента Еммануеля Макрона і потім марширували на акції протесту, тримаючи ці портрети догори ногами

Про це повідомляє BBC.

Серія крадіжок почалася в лютому 2019 року. Портрети Еммануеля Макрона зникли з адміністрацій Третього, Четвертого та П'ятого округів Парижа, а незабаром і з різних муніципалітетів інших міст.

Невідомі розкривали кабінети чиновників і забирали з них тільки портрети глави держави, все інше залишалося недоторканим.

Портрети швидко знайшлися: активісти французького руху ANV COP21 (об'єднує антиглобалістів і борців за екологію) протягом весни і літа носили їх догори ногами на акціях протесту проти політики країн G7 і на демонстраціях на захист екології і за скорочення парникових викидів.

Вони говорили, що носити портрети президента Франції таким чином - це їхній моральний обов'язок, відповідь на те, що Еммануель Макрон не приділяє, на їхню думку, достатньої уваги проблемі зміни клімату.
Свою кампанію активісти, що знімають в муніципалітетах портрети президента, назвали "Décrochons Macron" ( "Знімемо Макрона"). В "Твіттері" під цим хештегом публікуються десятки повідомлень щодня.

Спочатку два активіста руху за крадіжки портретів потрапили під суд в Ліоні. Але суддя виправдав їх, вказавши в рішенні: "Викрадення портрета було скоєно виключно для захисту активістами своєї справи. І має бути витлумачено як вимушена заміна відсутнього діалогу між президентом країни і народом".

У Парижі прокуратура просила суд визнати вісьмох викрадачів портретів у віці від 26 до 35 років винними і оштрафувати на тисячу євро кожного. Ті у відповідь наполягали на своїй невинності і говорили, що у них не було іншої можливості вступити з владою в діалог.

Суддя постановив оштрафувати їх на 500 євро кожного. Чи буде оскаржено це рішення, поки невідомо.