Префекти, громади, округи. Корнієнко розповів про проєкти конституційних змін

Проєкт змін до Конституції у частині децентралізації включатиме чотири напрямки: затвердження нового адміністративно-територіального устрою, закріплення ефективної системи місцевого самоврядування, запровадження інституту префектів та гарантування матеріальної основи на місцях

Про це розповів перший заступник голови фракції "Слуги народу" Олександр Корнієнко під час засідання Ради донорів з питань децентралізації, повідомляє Укрінформ.

"Щодо змін до Конституції, то у нас є чотири напрямки. Перший - закріплення чіткої системи адміністративно-територіального устрою, це фактично закріплення трирівневої системи. Первинна ланка - це громада і принцип повсюдності полягатиме в тому, що вся територія України буде покрита громадами. Якась кількість громад утворюють округ, - це субрегіональний рівень адміністративно-територіального устрою...Третій рівень - регіони, це сучасні області в межах, яких вони зараз є і АР Крим", - сказав Корнієнко.

За його словами, другий напрямок  - це побудова ефективної системи місцевого самоврядування, а третій  - інститут префекта в системі виконавчої влади.

"Префект представлятиме виконавчу гілку влади на відповідній території, очолюватиме префектуру, буде державним службовцем у структурі управління Кабміну. Префект може працювати на рівні області та округу. Механізм його призначення на посаду - Президент України за поданням Кабінету міністрів", - сказав нардеп.

Він зауважив, що четвертим напрямком є гарантування матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування.

“Ми починаємо чергову спробу завершити реформу децентралізації. Зміни до Конституції, які ми зараз готуємо, мають забезпечити незворотність процесу децентралізації та реформи місцевого самоврядування", - зауважив Корнієнко.

Він наголосив, що зміни мають ґрунтуватись на основі принципів Європейської хартії щодо самоврядування, зокрема йдеться про терміни, яких наразі немає у Конституції: субсидіарність, повсюдність та фінансова самодостатність.

"Це основна рамка змін до Конституції у частині децентралізації, які зараз готує Комісія з питань правової реформи при Президентові, ми робимо це в тісному контакті з Верховною Радою і Кабміном, щоб ці зміни були "робочими" і їх можна було б у подальшому розвивати у законодавстві, оскільки для імплементації змін необхідно буде змінювати законодавство", - додав Корнієнко.