Україна суттєво наростила можливості імпорту газу із Польщі

Укртрансгаз завершив будівництво трубопроводу-перемички на компресорній станції “Комарно” у Львівській області. Після завершення тестування нової ділянки доступна для імпорту з Польщі пропускна спроможність зросте з 6,5 до 18 млн кубометрів на добу

Про це повідомила прес-служба компанії.

Це дозволить суттєво підвищити маневреність та надійність функціонування ГТС у разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.

“Оновлена конфігурація лінійної частини газопроводу дозволить транспортувати блакитне паливо як в аверсному, так і в реверсному режимах між Україною та Польщею. Реконструкція збільшить потужність та маневреність транспортування і допоможе забезпечити надійне і безперебійне проходження опалювального сезону 2019/2020”,  розповіли в компанії.

Очільник Нафтогазу Андрій Коболєв написав в Facebook, що після завершення тестування нової ділянки доступна для імпорту з Польщі пропускна спроможність зросте з 6,5 до 18 млн кубометрів на добу. В річному вимірі - це майже 6,6 млрд кубометрів або приблизно половина всієї річної потреби України в імпорті газу.

“Відтепер ми технічно готові приймати з польського напрямку газ у обсягах, що навіть перевищують потужність LNG-терміналу в Свіноуйсьце. Сподіваємося, що незабаром Польща також усуне „вузькі місця“ зі свого боку кордону (зокрема, збудує ділянку газопроводу Творжень-Погорська Воля). Збільшення пропускної спроможності газових мереж між Україною та Польщею - це також новий крок на шляху інтеграції України до європейського ринку газу. Зокрема, це можливість для європейських трейдерів використовувати вільні потужності українських ПСГ. Ми готові запропонувати потужності для зберігання до 10 млрд кубометрів газу на рік, а це - майже 10% обсягу усіх підземних сховищ Євросоюзу”, - додав Коболєв.