Компанія Дерипаски видобуває в Україні унікальний кварцит й забезпечує ним армію Росії, - "Схеми"

Дочірня фірма компанії "Русал", яка належить російському олігархові Олегу Дерипасці, в обхід санкцій видобуває на Сумщині кварцит і продає його російським оборонним підприємствам

Про це йдеться в розслідуванні проєкту "Схеми: корупція в деталях", передає Еспресо.TV.

Унікальні високоякісні кварцити добуваються в Баницькому кар'єрі (Сумська область), які через заводи того ж Дерипаски у вигляді кремнію потрапляють на підприємства російського оборонного комплексу для виробництва зброї.

"Таких родовищ у світі дуже мало. В Європі аналогів йому нема. Тому це родовище є унікальним", - наголошує почесний розвідник надр Костянтин Ткачов.

Із кварциту з Баницького родовища, в тому числі, роблять кремній надвисокої якості. Вчені називають цей мінерал "сировиною майбутнього".

"Нині Баницький кар’єр майже не постачає кварцит українським підприємствам. Понад 90% видобутку він продає у Росію. Тоді як Україна вимушена імпортувати кремній з Китаю... А цінна сировина з українських надр їде до держави, яку сама ж Україна визнала агресором", - йдеться в розслідуванні.

Власником ТОВ "Глухівський кар'єр кварцитів", який видобуває в Баничі високочистий кварцит, з 2011 року є кіпрська United Company Rusal Silicon Limited. Це - "дочірня фірма" "Об'єднаної компанії "Русал" впливового олігарха Олега Дерипаски, якого ЗМІ називають одним із найбільш наближених до Володимира Путіна.

"І саме ця фірма за дивних обставин не потрапила до списку санкцій в Україні, хоч щодо інших його компаніям, які, навпаки, не ведуть господарської діяльності в Україні, санкції були застосовані", - наголошується в розслідуванні.

Майже весь видобутий з українських надр високоякісний мінерал, з якого виготовляють кремній, в 2018 році був вивезений до Росії. ТОВ "Глухівський кар'єр кварцитів" продавав його двом підприємствам в Росії. Половину видобутої сировини купував один з найбільших виробників кремнію в Росії - завод "Кремній-Урал", що також входить в "Русал". Зі свого боку, цей завод Дерипаски протягом 2019-го відвантажив 12 тонн кремнію на виконання державного замовлення російському державному замовнику - "Новосибірському механічному заводу "Іскра".

Журналісти "Схем" з'ясували, що "Іскра" співпрацює з російським оборонним підприємством "Ростех", а "Кремній-Урал" в 2014 році уклав контракт з російським державним Конструкторським бюро приладобудування імені Шипунова, де розробили і поставили на серійне виробництво понад 150 зразків військової техніки для російської армії.