Медведєв у Белграді закликав Сербію "зближуватися" із Євразійським союзом

Під час свого одноденного офіційного візиту до Белграду (Сербія), який відбувся у суботу, 19 жовтня 2019 року, прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв дивився виступи сербських військових, дякував за незапровадження санкцій і запрошував до Євразійського економічного союзу, запевняючи, що це не зашкодить зближенню Сербії із ЄС

Медведєв прибув до Сербії із нагоди 75-ї річниці звільнення Белграда від нацистської окупації у Другій світовій війні. З цього приводу на белградському військовому летовищі було влаштовано демонстрацію вправності збройних сил Сербії, передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

У цьому параді взяли участь ветерани усіх воєн, що відбувалися на території колишньої Югославії упродовж дев’яностих років минулого століття.

"Таким чином Сербія прагне довести, що вважає ті війни справедливими і не визнає, що вона була агресором на теренах колишніх югославських республік, які тоді ставали незалежними державами",  - зазначається у повідомленні.

Після розмов із сербським президентом Александром Вучичем і головою уряду Анною Брнабич голова російського уряду звернувся до депутатів парламенту Сербії.

Зо словами Медвєдєва, економічні відносини між двома країнами "зростають із року в рік". Цього року товарообмін, за його словами, досяг $4 млрд, з великим профіцитом із російського боку.

Медведєв також подякував сербським урядовцям, що Сербія не запровадила санкції проти Росії, але при цьому не згадав, чому країни ЄС запровадили економічні заходи проти Росії.

Він нагадав, що сербська сторона скористалася шансом й збільшила експорт на російський ринок. Найближчим часом, сказав російський премʼєр, будуть відкриті нові можливості: наступного тижня голова сербського уряду у Москві підпише угоду про вільну торгівлю з Євразійським економічним союзом, яка прискорить вивіз сербських товарів.

Ключовими спільними проєктами він назвав будівництво газопроводу "Турецький потік", і реконструкцію сербських залізниць, яку проводять завдяки російським кредитам.