Переможець конкурсу на уповноваженого з державної мови прокоментував слова Гончарука про "пошук людини" на цю посаду

Тарас Кремінь, що за конкурсом має стати уповноваженим із захисту державної мови, прокоментував заяву прем'єрміністра Гончарука про те, що Кабмін шукає людину на цю посаду

Це він зробив в ефірі Еспресо.TV.

"Сьогоднішня заява прем'єрміністра мене,м'яко кажучи, здивувала, бо, з одного боку, він знає процедуру і як очільник уряду мав би володіти законом України про захист державної мови, водночас його приблизне уявлення про те, якою має бути процедура, здивувала не тільки мене, а й українське суспільство. По-перше, є чітко визначені переможці конкурсу, проведеного відповідно до закону України. З іншого боку, Кабмін має процедурно затвердити більшістю від складу Кабінету Міністрів. На превеликий жаль, цього не відбулося, коментарів ніяких я не почув", - сказав Кремінь. 

Він сказав, що суспільство стурбоване відсутністю фінансування державної мови.

"Громадські організації та проукраїнські сили хочуть розуміти, чого з одного боку незатверджено Уповноваженого і не закладені кошти на фінансування інституції на 2020 рік. Чому немає коштів на фінансування Національної комісії з питань правопису, також законом передбачено кошти на безкоштовні курси української мови, це стосується 2020 року,і це проблема надзвичайно важлива і чутлива для українського суспільства", - заявив Кремінь.

Він також не розуміє, які ризики стоять перед урядом, якщо так ставляться до цього питання.

"Я тоді хочу почути позицію і пана Бородянського, бо це питання номер один для суспільства, в який спосіб буде реалізована державна політика в сфері мови, культури, в який спосіб буде підвищуватися рівень володіння державною мовою, в який спосіб будемо захищати закон України та конституційну норму, чи це ризики, це побоювання, чи сигнал українському суспільству, що ніякої підтримки не буде", - сказав Кремінь.

Він хоче вірити, що реакція і прем'єра, і міністра культури буде очевидною, об'єктивною та професійною. Тому сподівається, що просто треба мати витримку.