Більше води, овочів та фруктів і вологе прибирання: лікар порадив, як вберегтися від смогу

Лікар дав поради, як вберегтися від смогу без постійного перебування вдома

Про це розповів головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка, передає "Укрінформ".

"Якщо люди з алергією, астмою відчувають погіршення самопочуття, краще створити певний мікроклімат в домашніх умовах - вологість повітря повинна бути 40-60%, доцільно використання зволожувачів повітря. Також потрібно робити вологе прибирання в тому приміщенні, де людина перебуває найбільше часу. Можливо, порадьтеся з сімейним лікарем або пульмонологом щодо доцільності проведення додаткових інгаляцій з профілактичною метою", - зазначив Стойка.

За словами лікаря, треба слідкувати за питним режимом, більше вживати рідини. Більше їсти овочів, фруктів - гарбуза, груш, яблук. 

"Варто пити трав'яні чаї. Більш здорове харчування буде сприяти тому, що токсини не будуть накопичуватися, буде добре працювати видільна система", - розповів він.

Водночас лікар зауважив, що наразі немає об'єктивних даних про зростання вмісту шкідливих речовин в повітрі в Києві.

"Наразі важко оцінити, наскільки туман в Києві шкідливий, тому що зараз немає об'єктивних даних. Деякі фахівці кажуть, що туман впливає на це спостереження. До того ж з супутників неможливо проаналізувати хімічний склад смогу. Водночас моніторинг, який у нас проводять, не показує небезпеки. У нас буває перевищення (вмісту шкідливих речовин в повітрі, - ред.) і протягом звичайних спостережень. А зараз, якщо такі перевищення будуть, то тут збіглося кілька факторів - паління листя, горіння торфовищ, можливо, якихось сміттєзвалищ. Ці викиди - суміш газів, яку можна відчути", - пояснив Стойка.

Щодо людей, які ведуть активний спосіб життя і займаються фізичним вправами, лікар радить перенести фізичну активність поближче до природи і не займатися спортом там, де відчувається сморід від продуктів горіння чи є автотраса.

"Повністю ізолюватися не варто, людина не має бути під домашнім арештом. Спробуйте прогулянки в парках, скверах, більш уважно ставтеся до себе. Якщо людина відчуває сморід, тоді не варто в цих місцях активно займатися фізичними навантаженнями. Краще знаходити місця, де мало транспорту, є вода або ліси, парки, там де апріорі є багато свіжого повітря, кисню, тому що ліс очищує повітря", - додав лікар.