Громади, округи та регіони з префектами та старостами: Корнієнко пояснив зміни Конституції щодо децентралізації

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Корнієнко розповів, що зміниться після ухвалення законопроєктів у частині децентралізації

Про це він сказав журналістам у кулуарах, передає Еспресо.TV.

"Зараз у нас в Конституції є "село", "селище", "місто", окремо є "місто районного значення", "місто обласного значення". Це складна система. Проста система – це є громада – базова одиниця. Таким чином все, що зараз по-різному називається, буде називатися "громада", і громади будуть покривати всю територію України", - розповів нардеп.

Наступний рівень – субрегіональний, округи. За словами Корнієнка, округ за територією приблизно – це нинішні 3-4 райони, до 5 районів. Тобто вся Україна – це близько 100 округів. 

Наступний рівень, згідно зі змінами, що пропонує "Слуга народу" – це регіон. До регіонів пропонують відносити області та АР Крим. 

"Самоврядування поки дискутується на рівні області та АР Крим та на рівні громади. На рівні округу самоврядування поки що не дискутується. Але колеги із профільних асоціацій кажуть, що треба там його лишити. Органи самоврядування на всіх рівнях пропонується обирати на 4 роки – це європейська практика, тому що вони вирішують більш операційні питання, їм не потрібна інституційна пам'ять, щоб вони 5 років працювали", - пояснив Корнієнко.

Народний депутат зазначив, що замість місцевих державних адміністрацій, які пропонується ліквідувати, пропонують створити префектури, які очолюватимуть префекти. Префект – це державний службовець, який призначається президентом за поданням Кабміну.

"Він забезпечує реалізацію державних програм на території округу та області і здійснює нагляд за законністю рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Для цього у нього є механізм призупинення рішень органів місцевого самоврядування з одночасним зверненням до суду", - зауважив нардеп.

Він додав, що облради лишаються. "Ми плануємо переглянути кількості депутатів в обларадаї, на третину зменшити. Облрада зі свого складу буде обирати собі голову облради і буде формувати виконком облради. Громада села обиратиме старост", - сказав Корнієнко.