Самі робили яхту, а потім плили на ній до ЄС: прикордонники викрили схему переправлення мігрантів

На території Херсонщини діяла організована група осіб, які займалась незаконним переправленням мігрантів та наркотичних речовин з Туреччини до країн ЄС (зокрема до Греції)

Зміст

Про це повідомляє пресслужба ДПСУ.

Правоохоронці з’ясували, що ця група на території Херсонської, Миколаївської та Одеської областей підшукувала потенційних жертв з фінансовими труднощами, яких в подальшому переміщували за кордон та втягували в протиправну діяльність.

Крім того, особи з цієї групи самостійно будували яхти, які повністю облаштовували для максимально можливого наповнення мігрантами та наркотиками. Згодом на яхту робили підроблені документи й присвоювали чужі номери.

У визначений день яхта з куратором та двома завербованими українцями виходила з одного із портів України до визначеної точки біля берегів Туреччини, де здійснювали посадку на борт мігрантів. Куратор після цього сходив з яхти і повертався до України літаком, а два громадянина України прямували до ЄС разом з незаконними мігрантами.

Як правило, правоохоронні органи країн ЄС затримували яхту, мігранти мали можливість отримати статус біженця, а ось для українців – тільки суд і в’язниця. Зазначається, що наразі у Греції відбувають покарання за саме такі злочини близько 300 українців.

Яхту правоохоронці затримали під час виходу по запланованому маршруту. Одразу після цього розпочались обшуки у фігурантів справи.

Як результат, прикордонники та поліцейські виявили матеріали, що підтверджують вчинення протиправної діяльності, пов’язаної з торгівлею людьми (суднові квитки, свідоцтва на різні яхти, акти огляду малого судна, технічний талон на яхту, морський сертифікат, мобільні телефони, ноутбуки, блокнот з чорновими записам, наркотичні засоби).