Банк Маркарової перед банкрутством продав її фірмі елітну нерухомість, - "Схеми"

Журналісти проекту "Схеми" заявили, що Оксана Маркарова, яка наразі очолює міністерство фінансів, причетна до виведення з "Актив-банку" напередодні його банкрутства цінної нерухомості в історичному центрі Києва, яку отримала її ж фірма

Про це йдеться у розслідуванні "Таємниця однієї міністерки" проекту "Схеми: корупція в деталях".

Журналісти повідомляють, що у 2013 році Оксана Маркарова разом зі своїм чоловіком Данилом Волинцем купила "Актив-банк" у братів-"регіоналів" Андрія та Сергія Клюєвих, а за рік - у 2014 році - НБУ визнав цей банк неплатоспроможним. За даними розслідувачів, напередодні банкрутства банку з нього вивели частину найцінніших активів.

Так, незадовго до банкрутства "Актив-банку" родина Маркарової встигла продати банк і його цінний актив - елітну нерухомість на столичному Подолі - фірмі "Синонім". При цьому, за даними "Схем", співзасновником фірми була безпосередньо Маркарова.

У журналістському розслідуванні йдеться, що ціна договору купівлі-продажу виявилася вдвічі нижчою її заставної вартості. Раніше цей будинок перебував в іпотеці у державного "Укрексімбанку", який унаслідок переходу права власності від "Актив-банку" до фірми "Синонім", втратив заставу. При цьому "Укрексімбанк" оцінював заставну вартість цієї нерухомості у майже 130 млн грн. Проте вже перед продажем "Синоніму" фірма "Істерн консалтинг груп", якою Маркарова керувала раніше, оцінила цей будинок вдвічі дешевше. Але врешті фірма "Синонім" сплатила за нерухомість лише 16 млн грн.

Маркарова в інтерв'ю "Схемам" підтвердила, що перемовини про цю нерухомість тривали, коли вона володіла банком, проте заявила, що на момент продажу вже вийшла як зі складу акціонерів "Актив-банку", так і зі складу засновників "Синоніму". Але, журналісти з посиланням на витяг із Єдиного держреєстру юросіб повідомляють, що Маркарова була кінцевим бенефіціаром "Актив-банку", коли ухвалювалося рішення про продаж нерухомості, а також була співзасновницею "Синоніму" на момент укладення угоди купівлі-продажу будинку.

Маркарова також спростовує факт придбання будівлі у кілька разів дешевше від заставної вартості нерухомості.

Наразі державний "Укрексімбанк" у судах намагається повернути втрачене право на елітну нерухомість, будівлю на Подолі, що була центральним офісом "Актив-банку", зараз здають у оренду. При цьому, за даними журналістів, частину приміщень займає фінустанова родини Маркарової - "Акордбанк" Данила Волинця.

Оксана Маркарова - одна з двох міністрів, разом із Арсеном Аваковим, які зберегли посаду після приходу до влади команди Володимира Зеленського. В Мінфіні Маркарова працює з березня 2015 року - працювала в урядах Арсенія Яценюка, Володимира Гройсмана, зараз - в уряді Олексія Гончарука.