Французькі муніципальні чиновники відвідали окупований Луганськ, посольство Франції "дуже шкодує"

Чиновники міста Рош-ла-Мольєр здійснили візит до так званої "ЛНР"

Про це йдеться матеріалі Радіо Свободи.

Спочатку численні повідомлення про зустрічі французів у Луганську й малих містах тимчасово неконтрольованої урядом території, потім – розповідь про цей візит ще й у "Вєстях нєделі" на телеканалі "ГТРК ЛНР".

"Знайте, що ми будемо вашими послами, які пояснюватимуть у Франції, як справи тут у вас. Одна справа, коли ти читаєш журнал, газету, дивишся передачу...Для нас важливіше, що ми побачили на власні очі. Ми дуже раді, що змогли це зробити", – наводить пропагандистський ресурс "ЛІЦ" слова Дідьє Рішара, представленого як заступника мера міста Рош-ла-Мольєр.

Згадки про це місто зустрічалися на ресурсах угруповання "ЛНР" і раніше. Наприклад, у квітні цього року делегація Рош-ла-Мольєра передала гуманітарну допомогу шахтарям-інвалідам з міста Брянка в ОРЛО. А раніше, на весні 2017 року, делегація з цього французького міста відвідала "ЛНР" для «відновлення культурних зв’язків». Але посадовців рівня заступника мера в ОРЛО ще не було.

Рош-ла-Мольєр – це містечко з населенням близько 10 тисяч у передмісті Сент-Етьєна, з яким Луганськ має побратимські стосунки від 1959 року. Довгі роки через "залізну завісу" зв’язки не підтримувалися, але на початку 1990-х їх почали поновлювати у вигляді обмінів делегаціями.

Як приклад "ЛНР" Європою подають візит французьких гостей до окупованого Луганська.

Окрім заступника мера міста, у повідомленнях фігурують керівник муніципального музичного центру Рош-ла-Мольєра – Ерве Фреснон, голова Асоціації друзів Луганська Серж Фернандез та представник "французького міста Шано-Кюрсон" Серж Блаш.

Дідьє Рішар дійсно є четвертим заступником мера. Про Ерве Фреснона також є згадки у місцевій пресі регіону Рона-Альпи як про керівника муніципального музичного центру.

Також Радіо Свобода звернулась до посольства Франції в Україні з проханням прокоментувати поїздку офіційних осіб до неконтрольованої урядом території Луганської області.

У відповіді пресслужба посольства підкреслює, що цей візит – особиста ініціатива представників місцевого самоврядування:

"Мова про особисту ініціативу обранців, за яку французька влада не може нести відповідальність. Ми дуже шкодуємо з приводу цієї ініціативи. Наша позиція незмінна: Франція підтримує територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах та повне відновлення її суверенітету; вона не визнає сепаратистські утворення в окремих районах Донецької та Луганської областей, з якими ми не маємо стосунків", – йдеться у відповіді пресслужби посольства Франції в Україні.